Cara Menstrategi Dengan Berkesan

11:26 PM izardy amiruddin 0 Comments

Penstrategian yang berkesan dalam mana-mana bidang pun perlu menggunakan kombinasi 3 perkara ini :

1. Sumber tenaga pekerja yang betul (meliputi pemikir, petugas di lapangan, tukang canang cerita, tukang jadi bahan cerita ,dll)

2. Metodologi atau kaedah yang betul (meliputi gerak kerja, operasi, sebaran, kordinasi, dll)

3. 'Tools' yang betul (meliputi data, platform,ruang-kerja dll)

Kombinasi ketiga-tiga perkara di atas mampu menghasilkan satu 'result' yang superb , malangnya kita tahu ramai yang gemar bekerja dalam 'silo' masing2 dan akhirnya hasil akan jadi caca merba.

Hari ini ramai yang ada no.3 sebab no.3 boleh buat duit, tapi tak ada no.1 dan no.2 . Akhirnya hasil yang keluar tak seperti yang diharapkan. 3 perkara ini bukan terhad dalam politk saja, malah dalam semua 'environment' yang melibatkan persaingan.

Kalau 3 perkara di atas ni betul dan dapat diintegrasikan dengan baik, kerja-kerja selepas itu akan jadi lebih mudah. Itu adalah 'fundamental' untuk penstrategian. Harus diingat ramai yang akan mengaku mereka boleh buat itu dan ini, dan tak kurang juga ada yang akan 'claim credit' hasil kerja pihak lain.

Namun sejarah dah membuktikan yang banyak bercakap mengaku boleh buat itu dan ini dan tukang 'claim credit' hasil kerja orang itu yang menyebabkan sesebuah organisasi itu terlungkup. Pada peringkat ini, kebijaksanaan pihak yang buat penilaian akan teruji.

0 comments: